woensdag 28 maart 2018

#SCHRIJVEN, namendatabase

In deze tag vertel ik alles over het schrijven, hoe ik dat doe, welke hulpmiddelen ik gebruik en geef ik inspiratiefoto's/onderwerpen/vragen + handige tips. Deze keer een hulpmiddel dat ik vaak gebruik. EEN NAMENDATABASE.

Als jullie een verhaal beginnen heb je altijd wel een persoon nodig. Dat is de hoofdpersoon. Vaak zijn er ook bijpersonen bij betrokken. Maar voor deze personen heb je natuurlijk wel namen nodig. En namen bedenk je niet zomaar. Hiervoor heb ik een namendatabase. Namen die je op internet tegen komt of ergens anders leest typ of schrijf ik allemaal op in mijn namendatabase. Wat een woord zeg! Als ik dan een verhaal begin, kijk ik in mijn namendatabase voor mijn persoon. Maar de naam moet wel natuurlijk passen! Daarom heb ik er ook best wel veel nodig. Sommige mensen hebben maar één naam nodig en ze kunnen al verder. Zo ben ik niet. Ik heb twee schriften hiervoor. Een met alle namen op alfabetische volgorde (bij letter dan. Voor de rest zitten ze door elkaar.), en één voor alle betekenissen. Dat vind ik af en toe best handig. Dan weet je wat zo'n naam betekent. Wat gebruiken jullie bij je namen? Laat het even weten in de reactie.

Ik heb me ook geabonneerd op een site met babynamen. Elke week krijg ik dan 10 namen in mijn mailbox. 5 voor meisjes en 5 voor jongens. Die namen schrijf ik ook bijna altijd op in mijn schriften.

Weet je echt geen namen? Kijk dan op deze website: www.zeevannamen.nl of zoek via Google op meisjesnamen of jongensnamen. Er zijn bijvoorbeeld ook sites die Finse, Duitse, Franse, Engelse, Spaanse, Italiaanse(en nog veel meer andere landen) namen laten zien. Dus zoek je dan een specifieke naam uit één van die landen, kijk dan op bv. http://www.jongensenmeisjesnamen.nl of www.babybytes.nl. Er zijn dus heel veel verschillende sites hiervoor. Op sommige kun je ook zelfs de betekenis zien.

Zo zijn er dus veel manieren om je namendatabase uit te breiden. Welke sites gebruik jij altijd als je op zoek bent naar namen? Heb jij ook een namendatabase? Of weet je direct de goede naam voor je personage? Laat het even weten in je reactie. Ik ben erg benieuwd!

Groetjes Mariléne

Volgende week: Personen dl 1. 
Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten