maandag 2 april 2018

#LEZEN, mijn favoriete series dl 2.

In deze tag vertel ik alles over mijn favoriete boeken, series, boeken die je echt moet gelezen hebben, verschillende auteurssites en schrijf ik recensies. Deze keer weer een post in de serie: Mijn favoriete series. De vorige keer in deze serie: 'Het kleine huis.' Nu is 'De Kameleon' aan de beurt. 

De Kameleon is een boot. Het gaat vooral over zijn schippers die avonturen beleven met hun boot 'De Kameleon.' De schippers heten Sietse en Hielke Klinkhamer. Of Hielke en Sietse Klinkhamer. Ze hebben altijd ruzie over wie nou als eerste genoemd mag worden.  Ze wonen aan de rand van het dorp Lenten. Achter hun huis ligt de vaart. Elke dag varen er wel schepen langs die naar het meer gaan. Ze vinden schepen erg interessant en kunnen zelfs aan het geluid horen welk schip het is. Ze beleven ook erg veel avonturen met Kees, de zoon van de molenaar.

Hoe het allemaal begon.
Sietse en Hielke willen al heel lang een eigen boot. Ze beleven al veel avonturen met een bad als schip en hun aristocratische buurvrouw die het niet vindt kunnen dat moeder Klinkhamer op zondag de was buiten hangt.

Op een dag komt er een schip langs dat ze nog niet vaker hebben langs zien komen. Achter het schip zit een opduwertje. Precies voor hun huis, stopt het opduwertje er mee. Ze vragen aan hun vader of hij het opduwertje wil kopen voor hen. Uiteindelijk bezwijkt vader voor het smeken van de tweeling.
Toch krijgen ze veel commentaar op het bootje. Het ziet er erg lelijk uit en wat moeten ze ermee? De motor doet het niet meer. Tja, dan kun je niet veel beginnen als je wilt varen.

In een windhoos die het dorp treft, krijgt de dokter, ook hun buurman, een ongeluk. Er valt zoveel regen dat hij in de sloot rijdt. Sietse ziet hem als eerste. Hij gaat samen met Hielke en zijn vader de dokter redden. Als dank krijgen de jongens de auto. Ze zetten de automotor in hun boot. Dan schilderen ze hem in een mengelmoesje van alle kleuren. Als de dokter hun boot ziet, ziet hij ook de kleuren die steeds veranderen. Daardoor komt hij op de naam: 'De Kameleon.' Dat vinden de jongens een veel betere naam dan Siehie of Hiesie o.i.d. !

Hoe iedereen voor de gek gehouden wordt en zelfs vader het niet wil geloven dat ze een raceboot hebben.
Als ze op het meer varen en ze op volle snelheid gaan komen ze erachter dat het een echte raceboot is geworden met de automotor. Ze houden wedstrijdjes met de jachten van de vakantiegangers die in hun dorp Lenten zijn. De vakantiegangers kunnen niet geloven dat hij erg hard gaat en gaan er gretig op in, er op vertrouwend dat zij winnen, wat natuurlijk helemaal niet zo is. Ze moeten eerlijk bekennen dat 'De Kameleon' hun meerdere is. Ook vader kan maar niet geloven dat ze een raceboot hebben en gaat een keer mee. Als ze op volle snelheid gaan, begint hij het pas te geloven. Ze houden ook een wedstrijd. Vader Klinkhamer vindt het geweldig! Dan moeten ze plotseling stoppen en vader, die daar niet op bedacht was, valt pardoes het water in.  Hij wordt gauw weer in de boot geladen en ze gaan maar gauw naar huis. Vader is wel een beetje kwaad en moeder ook, maar het was vaders eigen schuld. Hij wilde zelf mee.

Dit bovenste stukje komt allemaal uit het eerste deel. Maar deze serie bestaat uit wel 63 delen! Tot deel 60 zijn ze geschreven door Hotze de Roos. De laatste 3 delen hebben twee andere schrijvers gedaan. Ze zijn ook iets minder goed dan die eerste 60, maar dat is misschien mijn mening hoor! 

Verdere avonturen.
Hielke en Sietse worden steeds meer bekend. Ze helpen graag mensen die in nood zitten
en maken zo vrienden voor het leven. Vooral Gerben is hun grote vriend, al plaagt hij hen wel graag. Ze voeden andere jongens zelfs een beetje op zodat die ook een beetje dorps worden. Maar dat vindt de buurvrouw eigenlijk niet zo fijn, want dan moet zij ook meer wassen, omdat haar neefje zo vies wordt in zijn overal. Dat hoort erbij, vinden de jongens. Ook verwelkomt Lenten een studentenvereniging die heel wat grappen uithaalt met de dorpelingen, met Gerben, agent Zwart en nog veel meer mensen. Toch kunnen de mensen het wel waarderen. De jongens redden ook verschillende drenkelingen. Daar krijgen ze zelfs een lintje voor. Vader en moeder Klinkhamer zijn maar wat trots op hen.

Mijn mening en waarom ik het één van mijn favoriete series vind.
Soms zeggen ze weleens dat dit alleen een serie voor alleen jongens is, maar dat is niet zo. Ik heb alle boeken gelezen en ik blijf ze leuk vinden, vooral omdat er zoveel humor in zit. Het is echt een ontspannende serie. Dus als je eens lekker op de bank wil zitten en wil lachen moet je echt deze serie lezen.

Aanvullende informatie.
Je hebt ook een Kameleondorp. Dat is in Terherne. Jammer genoeg ben ik er nog nooit geweest, maar in de toekomst gaat dat waarschijnlijk wel een keer gebeuren.
Lenten is een fictief Fries dorp dat zelf verzonnen is door Hotze de Roos.
Er zijn ook films die gaan over 'De Kameleon'.

Nou, tot volgende week maar weer. Dan is er weer een recensie aan de beurt.
Groetjes Mariléne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten