maandag 30 april 2018

#LEZEN, 3 boeken over de WOII

Deze week staat mijn blog dus in het teken van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Vandaag 3 boeken over de WOII in het algemeen.

Al eerder heb ik het gehad over dit boek. Het is één van mijn favoriete boeken (zie hiervoor deze post: http://marileneschrijft.blogspot.nl/2018/03/boeken-favoriete-boeken-dl-1.html ) Namelijk: Liverpool Street van Anne Voorhoeve.

1939. Ziska Mangold groet op in een luthers-evangelisch gezin als de Duitse autoriteiten ontdekken dat ze joodse voorouders heeft. Helemaal alleen vlucht ze naar Engeland met een van de zogenaamde 'kindertransporten'.

Hier vindt Ziska na enige angstige weken een gezin dat haar liefdevol opneemt. Tot haar verassing zijn deze mensen joods-orthodox: het geloof waarvoor ze haar vaderland moest ontvluchten maar waarvan de gewoonten en gebruiken haar volkomen vreemd zijn. Ziska raakt gefascineerd door hun leefwijze en bouwt een sterke band op met haar gastmoeder. Ze wordt voor het eerst verliefd, en maakt het bombardement op Londen mee. Ziska wordt volwassen. In 1945 staat ze voor de keuze: terugkeren naar Duitsland, of blijven in haar nieuwe vaderland. Want, waar hoort ze eigenlijk thuis?

Als tweede boek wil ik Nanking Road noemen. Ook een boek van Anne Voorhoeve.
Wat als Ziska wel naar China ging?
De bijna elfjarige Ziska en haar ouders vluchten in december 1938 uit Berlijn. De Joodse familie gaat met een oceaanstomer naar Shanghai. In die grote stad proberen ze het leven weer op te pakken. Dat gaat niet zonder slag of stoot: ze komen terecht in onvoorstelbare armoede, horen nergens bij en belanden in een andere oorlog - die tussen Japan en China.

Dit boek is de tegenhanger van Liverpool Street. Zelf vind ik Liverpool Street mooier dan Nanking Road, maar dat is mijn mening. Het einde in Nanking Road is heel anders dan dat van Liverpool Street. Er is namelijk iets anders met Rebekka, de vriendin van Ziska, gebeurd. Maar dat moet je maar zelf lezen.


Als laatste boek, wil ik 'Eigen Wegen' van Lynn Austin noemen. Dit boek heb ik pas voor 1 euro op de rommelmarkt gekocht. Hij lijkt echt nog bijna nieuw.
Wanneer de Verenigde Staten zich mengen in de Tweede Wereldoorlog, worden de Amerikaanse vrouwen opgeroepen hun bijdrage te leveren in de oorlogsindustrie. Vier vrouwen die aan die oproep
gehoor geven, ontmoeten elkaar zo op de Seneca-scheepswerf in Michigan. Ze hebben elk hun eigen reden om een baan te zoeken.
* Virginia snakt naar een doel in haar leven naast het huishouden.
* Rosa probeert zich los te maken van het ijzeren regime van haar schoonfamilie.
* Helen neemt een veeleisende baan aan om haar eenzaamheid te verdrijven.
* Jean wil ontsnappen aan haar armoedige leefomgeving door te gaan studeren.
Onder buitengewone omstandigheden moeten zij hun plaats in het leven vinden. En hoe dat gaat, lees je zelf maar.

Dit is eigenlijk een roman terwijl de andere Young Adults zijn. Toch is dit nog best makkelijk weg te lezen.

Ik wilde ook nog John Boyne noemen met zijn boeken: 'De jongen in de gestreepte pyjama', en 'De
jongen op de berg'. De jongen in de gestreepte pyjama heb ik een keer als cadeau gekregen. Ik durfde het eerst niet te lezen, maar toen ik heb had
gelezen, wist ik dat ik dit boek nooit weg zou doen. De jongen op de berg heb ik jammer genoeg niet, maar als ik heb nog eens een keer tegenkom, koop ik hem echt!


Nou, dat was het alweer voor vandaag. Ben je benieuwd welke boeken ik morgen laat zien. Volg me dan snel en kijk morgen weer op mijn blog.

Welke boeken zou jij graag willen lezen? Welke boeken heb je al gelezen die over de WOII gaan? Wat vond jij daarvan? Laat het me weten in je reactie.
Lieve groeten van MariléneGeen opmerkingen:

Een reactie posten