woensdag 4 april 2018

#SCHRIJVEN, personen dl 1.

In deze tag vertel ik alles over het schrijven, hoe ik dat doe, welke hulpmiddelen ik gebruik en geef ik inspiratie via foto's, onderwerpen, vragen  en handige tips. Deze keer gaat het over één van de belangrijkste dingen in een verhaal namelijk: PERSONEN.

De vorige keer had ik het over mijn namendatabase. Maar als eerste moet je altijd jezelf de 5 w- vragen stellen voor je begint. (Natuurlijk kan je altijd andere vragen gebruiken. Kijk wat je zelf het fijnst vindt. Je kunt ook op internet zoeken voor vragen aan je hoofdpersoon. Kijk bv. op deze Engelse site met 100 vragen die je kunt stellen als je gaat schrijven: https://christinemd.wordpress.com/2013/02/03/100-questions-to-ask-yourself-before-you-write-your-novel/
of deze Nederlandse: http://www.pluizenbol.nl/schrijven/schrijven-vragenlijst-voor-personages/)

Dit zijn voor mij de belangrijkste vragen die ik me altijd stel. Ze staan zelfs opgeschreven in mijn eigen schrijftipboekje waar ik veel tips en hulpmiddelen zet voor mijn verhaal.

Vraag 1: Wie zijn de hoofdpersonen: Wat hebben ze met elkaar te maken? Hoe zien ze er uit?

Vraag 2: Wat gaan die hoofdpersonen doen: Wat beleven ze? Wie ontmoeten ze?

Vraag 3: Waar speelt het verhaal zich af: Op welke plek gebeurt het?

Vraag 4: Wanneer speelt het verhaal zich af: in het verleden, heden of in de toekomst?

Vraag 5: Waarom doet/doen de hoofdpersoon/hoofdpersonen iets: Welk probleem moet worden opgelost?

Ik hoop dat je deze vragen ook erg makkelijk vindt om te gebruiken. Wat gebruik jij altijd als je een verhaal begint. Zet het even in je reactie.

Groetjes Mariléne.

P.s. volgende keer: Plaats en tijd in een verhaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten