dinsdag 1 mei 2018

#LEZEN, boeken over het verzet.

Deze week staat mijn blog helemaal in het teken van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. 
Vandaag: Boeken over het verzet. 

Over dit boek heb ik het eerder gehad. Namelijk: Laura's verzet' van Margreet Maljers (zie hiervoor: http://marileneschrijft.blogspot.nl/2018/03/boeken-mijn-favoriete-boeken-dl-2.html )
Als je boeken over het verzet wil lezen, moet je deze echt lezen!
In 1940 ontfermt de Alkmaarse familie Kellenaer zich over het Joodse gezin Wijnberg. Dochter Laura brengt het gezin bij elkaar en dat is het begin van de blijvende vriendschap tussen beide families. Nog geen jaar later sluit Freek Kellenaer zich aan bij het verzet. De vijftienjarige Laura, die er veel jonger uitziet en daardoor controles kan vermijden, volgt. Ze brengt bonkaarten en krantjes
rond. Haar buurjongen Bart meldt zich aan bij de WA en ziet Laura als zijn vriendin, maar daar moet ze helemaal niets van weten! Het is een moeilijke tijd, waarin niet duidelijk is wie voor of tegen is. Als vader Kellenaer verraden lijkt te zijn, voert Laura haar eigen oorlog: tegen het verraad, de honger en het onrecht. Waar zit het lek en wat zal de toekomst brengen?

Als tweede boek over het verzet wil ik 'Paolo's oorlog' van Shirley Hughes noemen.
Dit boek gaat over het verzet in Italië:
Het is 1944 en de dertienjarige Paolo woont in Florence, dat is bezet door de Duitsers. Maar het Italiaanse verzet heeft de hoop nog niet opgegeven, en Paolo doet dat ook niet. Zeker niet wanneer hij de kans krijgt om twee verzetsstrijders te helpen. Maar wat kan één jongen op de fiets beginnen tegen een heel leger? Hij weet niet waar zijn vader is en zijn moeder is tegen de Duitsers. Al snel komen er huiszoekingen en bedreigingen. Wat moet Paolo doen?

Ik had zelf nog nooit over het verzet in Italië gelezen. Dit boek vond ik erg indrukwekkend en gaf een goed beeld hierover. Het is erg makkelijk weg te lezen. Het is niet zo eng dat je er niet van kunt slapen. Dit boek is echt een aanrader, ook voor jongere kinderen.


Het laatste boek, dat ik wil noemen, is: 'Buitengesloten' van Heather en Lydia Munn.
Dit boek gaat over het verzet in Zuid-Frankrijk. Wat de Duitsers niet hadden veroverd maar wel onder controle hadden. Dat zie je ook goed terug in het verhaal.
Julien Losier verhuist op 15-jarige leeftijd met zijn vader, moeder en zusje Magali van Parijs naar Tanieux. Het gezin zoekt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de veiligheid van het Zuid-Franse platteland. Julien is hier bepaald niet gelukkig mee, hij voelt zich buitengesloten door zijn
leeftijdsgenoten in Tanieux, die hem als een betweter uit Parijs zien. Het feit dat Benjamin, een joodse jongen van Duitse komaf, bij hen komt wonen maakt het er niet beter op.
De joodse Nina gaat samen met haar broer Gustav proberen te vluchten naar Zuid-Frankrijk. Dit heeft ze beloofd aan haar vader. Het wordt een hele zware tocht. Kunnen ze het halen?


Ben je nieuwsgierig geworden naar wat er de rest van de week op mijn blog komt? Kijk dan morgen weer of ga me volgen.
Welke boeken lees jij graag over het verzet. Laat het me weten in je reactie.
Liefs van Mariléne.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten