woensdag 2 mei 2018

#SCHRIJVEN, hoe schrijf je over de oorlog???

Deze week is het Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Dat heeft alles te maken met de oorlog. 
Daarom vandaag: Hoe schrijf je over de oorlog en wat komt er allemaal bij kijken?

Zelf heb ik al weleens iets over de oorlog geschreven, maar ik vond het nog erg lastig. Ook omdat het geschiedenis is. Als je een boek over het verleden schrijft, en dan met name over de oorlog, moet je veel meer vooronderzoek doen dan als je over het heden schrijft. Je moet natuurlijk weten over welk tijd je het gaat doen en welke (historische) personen. Voor wie is het geschreven? Wat voor informatie is er over deze tijd te vinden. Bij welke plaats (en) speelt het verhaal zich af? En zo kun je nog honderden vragen stellen. Vragen stellen is belangrijk, ook tijdens je vooronderzoek.

Als je dit allemaal weet, kun je natuurlijk ook nog gaan praten en vragen stellen aan de mensen die het meegemaakt hebben of er veel over weten. Zoals bv. museumgidsen o.i.d. Dat is erg belangrijk als je een leek ben op het gebied van geschiedenis. Toch is het ook belangrijk voor mensen die er wat meer over weten, zo heb je natuurlijk ook andere denkbeelden over een gebeurtenis. Dat kan je allemaal helpen bij het schrijven. Vraag ook mensen, die er veel over weten, om mee te lezen. Ze kunnen je goede feedback geven.

Een vooronderzoek kan er lang duren. Je moet er minstens een half jaar, waarschijnlijk, voor uittrekken. En dan pas kun je gaan schrijven.

Het is erg handig, dat als het je 1ste boek wordt, dat je workshops volgt, zodat je het schrijven steeds beter onder de knie krijgt. Het is het beste dat je elke dag schrijft. Dat hoeft niet persé voor je boek te zijn, als je maar schrijft. Je kunt zoveel onzinverhalen schrijven als je zelf wilt. Zo krijg je vaak ook minder snel een writer's block.

Het ligt aan de leeftijd van je lezers hoeveel woorden je ong. moet schrijven. Voor Young Adult ong. 60.000 woorden, maar dat mogen er ook 10.000 meer of minder zijn. Als je een novelle schrijft ong. tussen de 25.000 en de 40.000 woorden. Schrijf je een roman, dan kom je toch wel rond de 80.000 tot 90.000 woorden. Het is eigenlijk niet belangrijk hoeveel woorden het telt, de kracht van het verhaal ligt daar niet in. Hier moet je dus wel een beetje rekening mee houden.

Zelf lijkt het me wel leuk om nog eens een keer te schrijven over Zeeland in oorlogstijd en dan met name Walcheren. Zeeland werd namelijk eerder bevrijd dan de rest van het land. Toch is er ook hard gestreden bv. bij de Sloedam. Dat was ook al aan het begin van de oorlog. Toen ging Zeeland gewoon door nadat Nederland had gekapituleerd.
Wie weet, breekt er nog weleens een ogenblik aan dat ik hierover ga schrijven.

Zouden jullie ook graag een boek over de WOII willen schrijven? Of over een andere gebeurtenis in de geschiedenis? Ik hoor het graag in je reactie!

Lieve groetjes Mariléne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten