vrijdag 18 mei 2018

#SCHRIJVEN,plaats en tijd.

Hier, in deze tag, vind je alles wat met schrijven te maken heeft. Makkelijke hulpmiddelen of gewoon enkele tips. Meer weten? Lees dan snel verder!

In een verhaal zijn allereerst de personen en wat er gebeurd belangrijk. Maar je moet ook weten wat de plaats en de tijd is. Waarom? Daar vertel ik je zo meer over. Als je deze dingen niet weet, is je verhaal direct prut.

PLAATS:
Waar speelt het verhaal zich af? is een belangrijke vraag, als je een verhaal schrijft. Deze vraag heeft alles te maken met de plaats. Als ik een verhaal schrijf, haal ik niet persé een plaats in Nederland uit de atlas. Meestal schrijf ik een verhaal zonder een plaats te noemen. Vaak is dat wel mijn omgeving. Dat is vaak handiger voor de lezer. Zo kan de lezer zijn eigen plaats invullen. Stel je voor: Je fietst elke dag naar school en je lezers fietsen ook elke dag naar school. Dan is dat herkenbaarder dan als je hoofdpersoon elke dag met de taxi naar school gaat. Dat klinkt ook erg ongeloofwaardig. Want haast niemand gaat met de taxi naar school. Of je moet het zelf natuurlijk zijn, maar dat denk ik niet. Meestal pakken ze de bus, trein, fiets of gaan ze lopend als ze heel dicht bij school wonen. Ik ga altijd met de fiets. Als het heel slecht weer is, ga ik nog wel eens met de auto, maar dat gebeurt hooguit 2x in de winter, voor de rest nooit. Maar hou ook met andere dingen in de gaten. Stel je voor, dat je hoofdpersoon in een dorp woont en hij/zij gaat opeens met de tram naar school. Dat klopt niet echt of het moet in de toekomst zijn maar dat gebeurt niet zo veel. Een ander voorbeeld is: Je hoofdpersoon woont in een dorp en je hebt eerder verteld dat er geen supermarkt is en een poosje later gaat je hoofdpersoon wel naar de supermarkt in het dorp. Dat klopt niet.
Hou dus altijd goed in de gaten of het klopt met elkaar. Anders haken lezers misschien wel sneller af.

TIJD:
Ook tijd speelt een belangrijke rol. Als je bv. schrijft over de Middeleeuwen en ze hebben opeens een telefoon of dragen moderne kleren is dat niet realistisch. Ook als je schrijft over de jaren 90, hebben mensen nog geen mobiel met internet. Het is belangrijk om te onthouden in welke tijd je schrijft. Verleden, heden of toekomst. Bij de toekomst mag je eigenlijk alles verzinnen, omdat het nog niet is gebeurd. Daardoor heb je wel meer vrijheid. Als je een verhaal schrijft dat in de toekomst speelt, is het belangrijk dat je dicht bij de lezer blijft. Als je het lukt dat je de lezer zover krijgt, dat het net lijkt alsof de lezer het zelf meemaakt, dan is je verhaal echt geslaagd.

Bijna alle verhalen die ik schrijf spelen zich af in het heden. Het lijkt me wel supertof om een verhaal in het verleden of toekomst te schrijven, maar dat gaat me:
Ten eerste: Veel tijd kosten, vanwege het vooronderzoek
Ten tweede: Ik heb het al wel eens geprobeerd, maar het is tot vandaag nog niet gelukt.
Ook vind ik het heden makkelijker, omdat het nu speelt en ik veel inspiratie over deze tijd krijg.

Hoe vindt jij de plaats in je verhaal? Doe je het op dezelfde manier als ik of heel anders? Welke tijd vindt jij het makkelijkst? In welke tijd zou je nog graag willen schrijven? Ik hoor het graag. 

Groetjes Mariléne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten