donderdag 21 juni 2018

#SCHRIJVEN, Waarom zou je schrijven?

In de klas krijg ik er vaak vragen over. Waarom zit je nou te schrijven? Waarom hou je van schrijven? Waarom zou je moeten schrijven? De meeste uit mijn klas vinden het maar een vreemde hobby. Toch krijg ik heel wat complimentjes als ik een verhaal als cadeautje geef. Hoe kan dat nou eigenlijk? Moet je dan eerst echt iets schrijven en wordt je dan pas serieus genomen of kan dat nou ook anders?


Waarom zou ik schrijven?

Omdat ik het leuk vindt? Omdat het mijn uitlaatklep is(een beetje psychologisch)? Dat niet alleen. Ik schrijf omdat het een belangrijke rol in mijn leven heeft. Als ik niet zou schrijven, zou alles één grote warboel in mijn hoofd woorden. Stel je maar eens voor, dat je niet kan schrijven omdat er geen schrijftaal is. Vreselijk toch? Al eerder heb ik het gehad over onderwerpen waarover ik graag schrijf. Daarin heb ik ook foto's laten zien. Ook in andere posts bv. een photoblog o.i.d. zie je foto's die mij heel erg inspireren. Daarnaast kijk ik graag op Pixabay, waar je gratis foto's kunt downloaden. Die gebruik ik meestal bij posts met foto's. De foto hierboven komt ook van Pixabay. (binnenkort hoop ik weer een photoblog online te zetten.) Schrijven is voor mij echt alles.

Waarom zou jij moeten schrijven?

Omdat het leuk is? Nee, dat niet alleen. Tijdens het schrijven kun je alles verwerken wat je hebt meegemaakt. Je hoeft echt niet persé een boek te schrijven of een verhaal. Dat kan ook zijn door middel van een dagboek, een blog, een gedicht, een brief, je weet vast zelf nog wel meer middelen te verzinnen. Als je schrijft, schrijf je voor jezelf. Je kunt zelf weten wat je met je schrijfsel doet. Je kunt het weggooien, versnipperen, verbranden, door de wc spoelen, of gewoon bewaren in een speciale doos, kist, la. Als je het bewaart, kun je het later nog een keer met een glimlach lezen. Schrijven doe je eigenlijk dagelijks al. Op school schrijf je tijdens aantekeningen, s.o.'s en reps en tijdens nog veel meer momenten. Maar dat gaat niet over jezelf of over een ander. Dat heb je geleerd of ga je nog leren. Daarvoor hoef je niet over jezelf na te denken. Dat is wel belangrijk bij het schrijven. Hoe kan ik het beste omschrijven. Je leert je allerlei vaardigheden aan, die bij andere gelegenheden goed van pas komen. Dit komt doordat je veel woorden gebruikt. Je hebt dus een grotere woordenschat dan mensen die niet schrijven. Het hoeft niet lang te zijn. Het mag ook gewoon elke dag 1 regel zijn. Op den duur wordt het toch wel langer.

Hoe begin je met schrijven?

Pak een lekkere stoel en ga lekker zitten. Neem dan je pen en schrijf alles wat in je opkomt. Bv. jongen, meisje, 12 jaar, school, vrienden, vriendinnen, pesten, niet aardig, bruine ogen, blond haar, vervelend, lezen, lachen, wat je zelf graag doet, waar je van houdt.  En ga zo maar door. 
Probeer daarna om er een klein verhaaltje van te maken. De eerste keer ging bij mij ook niet goed. Je hoeft echt niet direct op de spelling letten. Dat komt later allemaal wel. Je kunt er ook een wedstrijd van maken. Dat je elke keer een langer verhaal schrijft bv. Wil je echt een verhaal schrijven voor een boek? Dit gaat niet zomaar. Daarvoor moet je heel veel oefenen. Hierdoor leer je je schrijfstijl kennen. Iedereen schrijft weer anders. Maar dat merk je vooral tijdens het lezen van boeken.

Ik ben erg benieuwd. Wanneer ga jij beginnen met schrijven? Of wanneer ben je begonnen? Of ga je helemaal niet schrijven?  Ik hoor het graag.  

Liefs Mariléne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten